ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΠΡΟΣΟΧΗ
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Δικαιολογητικά για αρχικό ειδικό έλεγχο αμέσως μετά την εγκατάσταση
- Άδεια κυκλοφορίας
- Δίπλωμα ή Ταυτότητα
- Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (εφόσον έχει υποχρέωση για περιοδικό τεχνικό έλεγχο)
- Υπεύθυνη δήλωση του εγκαταστάτη μηχανικού που διενήργησε την εγκατάσταση (η υπεύθυνη δήλωση δεν πρέπει να ξεπερνάει τον έναν (1) μήνα από την προσέλευση του οχήματος)
- Την έγκριση τύπου των εξαρτημάτων υγραεριοκίνησης και το σχεδιάγραμμα της εγκατάστασης
- Αίτηση προς το ΙΚΤΕΟ για την διενέργεια του ειδικού ελέγχου (παρέχεται από το ΚΤΕΟ)
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Δικαιολογητικά για περιοδικό τεχνικό έλεγχο
- Άδεια Κυκλοφορίας (θα πρέπει να αναγράφεται ως καύσιμο και το υγραέριο)
- Ταυτότητα ή Δίπλωμα
- Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (εφόσον έχει υποχρέωση για περιοδικό τεχνικό έλεγχο)
- Υπεύθυνη δήλωση της αρχικής εγκατάστασης του εγκαταστάτη μηχανικού
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Οπτικοί Έλεγχοι
- Έλεγχος ταυτότητας οχήματος (αριθμού πλαισίου και κινητήρα, πινακίδες κυκλοφορίας)
- Έλεγχος ανεμοθώρακα και υαλοπινάκων
- Έλεγχος αμαξώματος, θυρών και προφυλακτήρων
- Έλεγχος χρωματισμού, κοτσαδόρου, αεροτομής, μεμβρανών
- Έλεγχος φώτων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
- Έλεγχος καθρεφτών
- Έλεγχος τροχών, ελαστικών και εφεδρικού τροχού
- Έλεγχος κινητήρα
- Έλεγχος συσσωρευτή και κατάστασης ηλεκτρικής εγκατάστασης
- Έλεγχος συστήματος πέδησης (αντλία φρένων, υδραυλικό σύστημα, σερβομηχανισμός)
- Έλεγχος συστήματος διεύθυνσης (αντλία υδραυλικού τιμονιού, σωληνώσεις)
- Έλεγχος καμπίνας (τιμόνι, ένδειξη χιλιομετρητή, ζώνες ασφαλείας, καθίσματα, κόρνα)
- Έλεγχος λοιπού εξοπλισμού (πυροσβεστήρας, τρίγωνο, φαρμακείο)
- Έλεγχος εγκατάστασης υγραεριοκίνησης (δεξαμενής, πνεύμονα κτλ)
Έλεγχος Καυσαερίων
Η προστασία του περιβάλλοντος και η προσπάθεια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους οδηγούς. Προκειμένου να ελέγχονται οι εκπομπές ρύπων των οχημάτων η πολιτεία έχει θεσπίσει όρια εκπομπής ρύπων που πρέπει να ελέγχονται κάθε έξι (6) ή δώδεκα (12) μήνες και κάθε όχημα να φέρει την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων. Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται μέσω αναλυτή καυσαερίων για τα βενζινοκίνητα και υγραεριοκίνητα οχήματα και του αιθαλομέτρου για τα πετρελαιοκίνητα.
Έλεγχος Σύγκλισης-Απόκλισης
Ο έλεγχος σύγκλισης-απόκλισης είναι έλεγχος μέγιστης σημασίας. Η διατήρηση της ευθύγραμμης πορείας ενός οχήματος είναι συνώνυμη με την ασφάλεια των επιβατών αλλά και με τη μακροζωία των υποσυστημάτων και εξαρτημάτων του οχήματος. Μια αθέλητη αλλαγή πορείας μπορεί να επιφέρει έως και θανατηφόρα αποτελέσματα.
Τέλος ένα όχημα που αποκλίνει της ευθείας φθείρει ανομοιόμορφα το πέλμα των ελαστικών και καταπονεί τους βραχίονες και τις αρθρώσεις του συστήματος διεύθυνσης του.
Η μέτρηση σύγκλισης-απόκλισης ενός οχήματος πραγματοποιείται μέσω ενός οργάνου που λέγεται συγκλισιόμετρο.
Έλεγχος Φώτων
Η σωστή λειτουργία των φώτων ενός οχήματος μας εξασφαλίζει καθαρότητα στο οπτικό μας πεδίο, την έγκαιρη προειδοποίηση των άλλων οδηγών για ενδεχόμενη αλλαγή πορείας μας ή την ξαφνική επιβράδυνση μας. Επίσης τα φώτα καθορίζουν τη θέση του οχήματος μας στο δρόμο κατά τις νυχτερινές ώρες.
Κατά τη διάρκεια του τεχνικού ελέγχου ελέγχεται η λειτουργία όλων των λυχνιών του οχήματος καθώς επίσης και η λειτουργία των διακοπτών χειρισμού των ανωτέρω. Ο έλεγχος πραγματοποιείται οπτικά από τον ελεγκτή αλλά και με τη βοήθεια ενός οργάνου που λέγεται φωτόμετρο.
Σ’ αυτό το στάδιο ελέγχεται:
- Η ορθή λειτουργία
- Ο σωστός χρωματισμός
- Η ένταση των φώτων
- Η ορθή σκόπευση φώτων
Έλεγχος Συστήματος Πέδησης
Ο έλεγχος του συστήματος πέδησης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς του τεχνικού ελέγχου, καθώς τα φρένα του οχήματος που οδηγούμε είναι το υποσύστημα μέσω του οποίου μπορούμε να μειώσουμε την ταχύτητα του και να το ακινητοποιήσουμε. Η σωστή λειτουργία του συστήματος πέδησης ελέγχεται με την βοήθεια σύγχρονου εξοπλισμού μετρώντας τα παρακάτω μεγέθη:
- Μέγιστη δύναμη πέδησης
Είναι η μέγιστη δύναμη που μπορούν να αναπτύξουν τα φρένα του οχήματος μας. Αυτή η δύναμη για να είναι ικανή να ακινητοποιήσει το όχημα μας πρέπει να ισούται ή να υπερβαίνει το 75% του συνολικού βάρους του οχήματος. - Μονόπλευρη πέδηση
Προκειμένου το όχημα μας να διατηρεί την ευθύγραμμη και την επιθυμητή πορεία του, πρέπει οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στον αριστερό και δεξιό τροχό του κάθε άξονα να μη διαφέρουν περισσότερο από 30% - Διακύμανση των δυνάμεων πέδησης
Η φθορά που προκαλείται στο σύστημα της πέδησης ενός οχήματος με την καθημερινή του χρήση δεν είναι ομοιόμορφη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την επενέργεια του πεντάλ του φρένου η δύναμη που αναπτύσσεται σε κάθε τροχό να μην είναι σταθερή αλλά να έχει διακυμάνσεις. Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο διακύμανσης της δύναμης σε κάθε ένα τροχό ξεχωριστά είναι 20%.
Η άριστη κατάσταση του συστήματος πέδησης του οχήματος μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Πέρα από τη δυνατότητα ακινητοποίησης του οχήματος σε περίπτωση ανάγκης και την ομαλή επιβράδυνση χωρίς να παρεκκλίνουμε από την πορείας μας. Εξασφαλίζεται η ομαλή συμπεριφορά του οχήματος κατά την επιβράδυνση σε στροφές και σε υψηλές ταχύτητες.
Έλεγχος Συστήματος Ανάρτησης
Το σύστημα ανάρτησης είναι η διάταξη που συνδέει το πλαίσιο του αυτοκινήτου με τους τροχούς. Σκοπός της ύπαρξης της ανάρτησης είναι να εξασφαλίζει άνεση στους επιβάτες, να εξασφαλίζει συνεχή επαφή των τροχών με το δρόμο και ευστάθεια κατά την πορεία και να περιορίζει τις καταπονήσεις των διαφόρων μερών του αυτοκινήτου από τους κραδασμούς μέσω της απόσβεσης των ταλαντώσεων από τις ανωμαλίες του εδάφους.
Ένα σύστημα ανάρτησης σε καλή κατάσταση έχει σημαντικά οφέλη για τον οδηγό, τους επιβάτες, αλλά και για το ίδιο το αυτοκίνητο. Προσφέρει ασφάλεια και ευστάθεια κατά την πορεία μεταδίδοντας όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες του οδοστρώματος στον οδηγό και επιτρέποντας την εύκολη και ασφαλή αλλαγή κατεύθυνσης στις στροφές. Απορροφά σε μεγάλο βαθμό τις ανωμαλίες του δρόμου με αποτέλεσμα την άνετη μετακίνηση των επιβατών, την ασφαλή μεταφορά του επιθυμητού φορτίου, αλλά και την προστασία του αμαξώματος από τις έντονες καταπονήσεις. Για τους λόγους αυτούς, η ασφάλεια και η άνεση κατά την οδήγηση οποιουδήποτε αυτοκινήτου απαιτεί τον περιοδικό έλεγχο της κατάστασης του συστήματος ανάρτησης κάθε τροχού.
Τα βασικότερα στοιχεία της ανάρτησης είναι τα ελατήρια και ο αποσβεστήρας ταλαντώσεων (αμορτισέρ). Τα ελατήρια είναι ο ελαστικός σύνδεσμος μεταξύ αμαξώματος και τροχών και ταλαντώνονται σε κάθε ανωμαλία του εδάφους, ενώ ο αποσβεστήρας χρησιμεύει για την απόσβεση αυτών των ταλαντώσεων.
Ο έλεγχος που διενεργείται αξιολογεί συνολικά το σύστημα της ανάρτησης κάθε τροχού ξεχωριστά. Η μέτρηση γίνεται κατά τη διάρκεια μιας ελεύθερης ταλάντωσης του κάθε τροχού, η οποία προέρχεται από τις ταλαντευόμενες ειδικές πλάκες του αμορτισερόμετρου, και συνίσταται στον υπολογισμό της ελάχιστης πρόσφυσης του τροχού πάνω στην πλάκα σε ποσοστό %.
Τα μεγέθη που εξετάζονται είναι τα εξής:
- Πρόσφυση κάθε τροχού
Η πρόσφυση δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 21%, ώστε το αυτοκίνητο να κινείται με ασφάλεια. - Μονόπλευρη πρόσφυση στον ίδιο άξονα
Η πρόσφυση των τροχών στον ίδιο άξονα δεν πρέπει να διαφέρει περισσότερο από 30% ανάγοντας τη διαφορά στη μετρούμενη τιμή της μεγαλύτερης πρόσφυσης.