Γιατί περιμένουμε στο ΚΤΕΟ;

Το ΚΤΕΟ, ο τεχνικός έλεγχος οχημάτων δηλαδή, είναι ένας υποχρεωτικός έλεγχος ο οποίος ορίζεται βάσει νομοθεσίας από το ελληνικό κράτος.  Όλοι οι ιδιοκτήτες οφείλουν να περνάνε από έλεγχο ΚΤΕΟ τα οχήματα τους, γιατί πρωτίστως είναι θέμα ασφάλειας των ίδιων αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου.

Η διαδικασία τεχνικού ελέγχου λοιπόν, διέπεται από διάφορους κανόνες, με σκοπό τον σωστό και επαρκή τεχνικό έλεγχο.
Ένας τέτοιος κανόνας είναι και ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση του τεχνικού ελέγχου, ο οποίος για κάθε κατηγορία οχήματος είναι διαφορετικός.
Για παράδειγμα για τα επιβατικά Ι.Χ. ο ελάχιστος χρόνος είναι 20 λεπτά, για τις μοτοσυκλέτες είναι 15 λεπτά, για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων με 2 άξονες είναι 30 λεπτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος και να εκδοθεί Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, απαιτείται τουλάχιστον το χρονικό διάστημα που αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία οχήματος.

Πως μετριέται ο ελάχιστος χρόνος ελέγχου;
Το πρώτο πράγμα που κάνει ο ελεγκτής κατά τη διαδικασία ελέγχου είναι να φωτογραφίζει το όχημα που πρόκειται να ελέγξει. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά να μετρά ο χρόνος ελέγχου και αν δεν ολοκληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος για κάθε κατηγορία οχήματος, ο ελεγκτής δεν μπορεί να εκδώσει Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου.

Για ποιο λόγο υπάρχει ο ελάχιστος χρόνος;
Το Υπουργείο Μεταφορών εισήγαγε τον ελάχιστο χρόνο ελέγχου το 2012, για να διασφαλίσει τη σωστή διαδικασία ελέγχου και για να πραγματοποιείται ο έλεγχος σε λογικά χρονικά πλαίσια.
Ένας γρήγορος έλεγχος δεν είναι πάντα και αξιόπιστος. Μ’ αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Μεταφορών γνωρίζει την ακριβή χρονική στιγμή που ξεκινά ο έλεγχος και μαζί με τις φωτογραφίες και όλες τις μετρήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου.

Αυτό που προέχει όταν περνάτε το όχημα σας από το ΚΤΕΟ, είναι να γίνεται σωστός έλεγχος και όχι απλά να περνάει από έλεγχο επειδή πρέπει.
Σκεφτείτε ότι πρόκειται για την ασφάλεια και της ζωής σας και του οχήματος σας, οπότε αυτός ο χρόνος σίγουρα δεν είναι χαμένος.

Στο ΙΚΤΕΟ Καλαμαράς θεωρούμε ότι ο σωστός τεχνικός έλεγχος και η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι δύο έννοιες αλληλένδετες και γι’ αυτό όταν σας επιστρέφουμε το κλειδί του οχήματος σας, είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές και κατάλληλο για κυκλοφορία.
Δείτε λοιπόν τον τεχνικό έλεγχο, σαν υποχρέωση για την ασφάλεια σας και όχι σαν μια νομοθετική υποχρέωση.