Σωστή χρήση και συντήρηση κλιματιστικού

Ο κλιματισμός εκτός από απαραίτητος είναι πλέον και υποχρεωτικός στον εξοπλισμό που διαθέτουν τα αυτοκίνητα. Χωρίζεται σε 2 κατηγορίες:
1) το απλό air condition
2) τον ηλεκτρονικό κλιματισμό (ο οποίος μπορεί να είναι 2 ή ακόμα και 4 ζωνών, να ορίζει δηλαδή ο κάθε επιβάτης ξεχωριστά τη θερμοκρασία που επιθυμεί)

Το κλιματιστικό για να λειτουργεί σωστά, αλλά και για να αποφεύγονται τυχόν προβλήματα, θα πρέπει να γίνεται σωστή χρήση αλλά και συντήρηση του.

Απλό air condition

Ηλεκτρονικός κλιματισμός

Διαβάστε αναλυτικά πως πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστά αλλά και τρόπους για να συντηρείτε το κλιματιστικό του οχήματος σας.

Σωστή χρήση κλιματιστικού

Το κλιματιστικό επιδρά άμεσα στην υγεία μας με διάφορους τρόπους, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιούμε.

  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο και ειδικότερα όταν είναι σε λειτουργία το κλιματιστικό, γιατί η ατμόσφαιρα στην καμπίνα γίνεται αποπνικτική καθώς ο καπνός δεν έχει έξοδο διαφυγής. Έτσι εισχωρεί στο σύστημα του κλιματιστικού και στη συνέχεια διαχέεται σε ολόκληρη την καμπίνα η άσχημη μυρωδιά του τσιγάρου.
    Ποτέ δεν κατευθύνουμε τη ροή του κρύου αέρα πάνω μας, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο της ψύξης. Για να αποδώσει πιο άμεσα το κλιματιστικό, το ρυθμίζουμε στην ανακύκλωση αέρα. Θα πρέπει όμως ανά τακτά διαστήματα να το ρυθμίζουμε στην είσοδο εξωτερικού αέρα για να εισέρχεται στην καμπίνα φρέσκο οξυγόνο.
  • Αν έχουμε αφήσει το όχημα μας για πολλή ώρα στον ήλιο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξουμε το κλιματιστικό αμέσως μόλις μπούμε μέσα. Καλό θα είναι να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα ώστε να φύγει ο θερμός αέρας που βρίσκεται μέσα στην καμπίνα και μετά από λίγο να ενεργοποιήσουμε το κλιματιστικό. Μπορούμε να προστατέψουμε το αυτοκίνητο μας τοποθετώντας αντηλιακές προστασίες στα παράθυρα, ειδικότερα στο μπροστινό παρμπρίζ για να μην καίγεται το ταμπλό και το τιμόνι.
  • Ιδανικά θα πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία σε φυσιολογικές τιμές και όχι στη χαμηλότερη σκάλα, για να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά στην εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία και προς αποφυγή θερμικού σοκ. Ειδικότερα σε οχήματα με ηλεκτρικό κλιματισμό θα πρέπει να την ρυθμίσουμε στους 22°C με 24°C.

 

Σωστή συντήρηση κλιματιστικού

  • Η  συντήρηση και το service, θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από εξειδικευμένους μηχανικούς. Μια φορά το χρόνο ή ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός του κλιματιστικού και αλλαγή του φίλτρου καμπίνας.
  • Αν παρατηρούμε μείωση της απόδοσης του κλιματιστικού, ίσως χρειάζεται συμπλήρωση με φρέον. Καλό θα είναι να ελέγχουμε για πιθανή διαρροή από το ψυγείο ή τις σωληνώσεις.
  • Για την καλύτερη συντήρηση καλό είναι να ενεργοποιούμε το κλιματιστικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακόμα και το χειμώνα, έτσι ώστε να λιπαίνονται τα μέρη του συστήματος και να παρατείνεται η διάρκεια της ζωής τους.
  • Τέλος, πριν φτάσετε στον τελικό σας προορισμό απενεργοποιήστε το κλιματιστικό έτσι ώστε να εξατμίζεται η υγρασία που μαζεύεται στον εξαερωτήρα.