Υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας για τα οχήματα από την Ε.Ε.

Νέα μέτρα για την οδική ασφάλεια ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων.

Από το 2021 οι κατασκευαστές αυτοκινήτων υποχρεούνται να εξοπλίζουν τα νέα τους οχήματα με μια σειρά από συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης, με σκοπό τη μείωση των  ατυχημάτων.
Σύμφωνα με έρευνες, η θέσπιση των παραπάνω συστημάτων, θα μειώσει τα σοβαρά ατυχήματα την δεκαετία 2020-2030, με αποτέλεσμα να σωθούν 7.500 ζωές και 40.000 τραυματισμοί.

Συνολικά ο αριθμός των υποχρεωτικών συστημάτων είναι έντεκα (11), ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το αυτόνομο σύστημα φρεναρίσματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ΑΕΒ) και το σύστημα αναγνώρισης πινακίδων ταχύτητας (ISA).

Αυτόνομο Σύστημα Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (ΑΕΒ)

Το σύστημα ΑΕΒ, αναγνωρίζει εγκαίρως μια επικείμενη πρόσκρουση με άλλο όχημα ή πεζό και προειδοποιεί τον οδηγό να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες. Αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, το σύστημα αυτομάτως φρενάρει το όχημα. Το σύστημα αυτό μπορεί να μειώσει αρκετά και τα λιγότερα σοβαρά ατυχήματα ακόμα και μέσα στις πόλεις.

 

Σύστημα Αναγνώρισης Πινακίδων Ταχύτητας (ISA)

Το σύστημα ISA, χρησιμοποιεί μια βιντεοκάμερα αναγνώρισης σημάτων ταχύτητας και ένα σύστημα GPS. Αναγνωρίζοντας τις πινακίδες ταχύτητας και παίρνοντας πληροφορίες από το GPS για την ταχύτητα του οχήματος ανά πάσα στιγμή, το σύστημα ISA διαμορφώνει την ταχύτητα του οχήματος αυτόματα στο επιτρεπόμενο όριο.

 

Όλα τα μέτρα που θεσπίζονται με γνώμονα την οδική ασφάλεια είναι σημαντικά, μένει όμως να δούμε αν αυτά εφαρμοστούν κατά γράμμα, ή θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για ελαστικοποίηση των μέτρων.